PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki żytnie z cukrem trzcinowym

Pyszne pierniczki z dodatkiem żytniej mąki

o 100 sztuk

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki żytnie z cukrem trzcinowym

Ciasto:

150 g masła (miękkiego)
100 g cukru trzcinowego
150 g miodu
300 g mąki
100 g mąki żytniej, typ 2000
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj miód, mąkę pszenną i żytnią, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, kakao i jajko. Wyrób ciasto, zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na ok. 20 min. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremek wykrój pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Pierniczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 min.

Upieczone pierniczki wystudź.

3

Dekorowanie

Wodę doprowadź do wrzenia, odstaw na 5 min. Torebkę z lukrem zanurz w gorącej wodzie na 3-5 min. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia i kilkukrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę lukru. Odetnij róg opakowania. Udekoruj wystudzone pierniczki za pomocą gotowego lukru, dekoracji cukrowych, śnieżynek cukrowych i pisaków cukrowych.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki żytnie z cukrem trzcinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197kJ
47kcal
1633kJ
390kcal
Tłuszcz 1.47g 12.22g
Węglowodany 7.95g 66.24g
Białko 0.51g 4.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt