PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki Złoty Jednorożec

Złoto, perły, jednorożce – prawdziwa magia! A to wszystko w największym świątecznym wydaniu. Wypróbuj tych magicznych Pierniczków!

ok. 70 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki Złoty Jednorożec

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Pierniczki ułóż na talerzu i wyrysuj złotym pisakiem grzywę, róg, ogon i kopytka. Zanim pisak zastygnie posyp złotymi perełkami. Czarnym pisakiem narysuj oczy, usta i nos.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki Złoty Jednorożec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 147 kJ
35 kcal
1650 kJ
394 kcal
Tłuszcz 1.34 g 14.85 g
Węglowodany 5.42 g 60.22 g
Białko 0.43 g 4.76 g