PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki - Koty

Łatwe w wykonaniu i pyszne pierniczki w kształcie najbardziej dumnego i niezależnego zwierzęcia domowego - kota!

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki - Koty

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Następnie podziel lukier na trzy cześci. Pierwszą pozostaw białą, do drugiej dodaj 4 krople barwnika czerwonego i do trzeciej 4 krople barwnika zielonego. Na wystudzonych pierniczkach nałóż lukier biały na uszko , zielony na czapkę, a czerwonym narysuj prezent. Po stężeniu lukru narysuj czarnym pisakiem twarz, oczy i wstążkę opakowania.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki - Koty

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 151 kJ
36 kcal
1654 kJ
395 kcal
Tłuszcz 1.35 g 15.01 g
Węglowodany 5.39 g 59.84 g
Białko 0.45 g 5.05 g