PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki imbirowe

Aromatyczne pierniczki z dodatkiem imbiru

o 50 - 60 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki imbirowe

Pierniczki:

100 g miodu
100 g masła
100 g cukru
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka imbiru w proszku
350 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miód, masło, cukier, przyprawę korzenną i imbir przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Do miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj szczyptę soli, rozpuszczony miód z masłem i przyprawami oraz jajko. Całość szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze.

3

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki imbirowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226kJ
54kcal
1608kJ
384kcal
Tłuszcz 1.76g 12.54g
Węglowodany 8.72g 62.30g
Białko 0.85g 6.05g