Flag

Pierniczki - Choinki z bombkami

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Pyszne ciastka korzenne w kształcie choinek. Wzór na pierniczku wykonany pisakami czarnym i pastelowymi przypomina łańcuch i bombki.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Pisaków pastelowych Dr. Oetkera
1 opak.Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Pisaków pastelowych Dr. Oetkera
Picture - Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Na wystudzonych pierniczkach narysuj czarnym pisakiem wzór łańcucha na choince, a następnie kolorowymi pisakami ozdób "bombkami" łańcuch.

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.