PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki - Bombki Pastelowe

Dekoracja i pyszny wypiek w jednym? Tak! Właśnie takie są Pierniczki Bombki! Zarówno piękne jak i pyszne.

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Pierniczki udekoruj lukrami. Po zastygnięciu lukru pastelowym pisakiem narysuj wzory – gwiazdkę i kropeczki. Następnie białym lukrem wypełnij gwiazdkę i odstaw do zastygnięcia. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki - Bombki Pastelowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 251 kJ
60 kcal
1566 kJ
374 kcal
Tłuszcz 1.42 g 8.90 g
Węglowodany 10.96 g 68.51 g
Białko 0.43 g 2.72 g