PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki - Aniołki

Wyśmienite pierniczki w kształcie aniołków udekorowane pisakami

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki - Aniołki

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie odciąć malutki róg opakowania i wycisnąć na pierniczki. Po zastygnięciu lukrów udekorować anioły pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki - Aniołki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 209 kJ
50 kcal
1616 kJ
386 kcal
Tłuszcz 1.41 g 10.84 g
Węglowodany 8.66 g 66.58 g
Białko 0.43 g 3.30 g