Flag

Pierniczki - Aniołki

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Wyśmienite pierniczki w kształcie aniołków udekorowane pisakami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie odciąć malutki róg opakowania i wycisnąć na pierniczki. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Po zastygnięciu lukrów udekorować anioły pisakami cukrowymi.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.