Paris Brest z kremem waniliowym

Paris Brest z kremem waniliowym

ok. 8 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Paris Brest z kremem waniliowym

Ciasto parzone:

60 ml wody
70 ml mleka
50 g masła
1 szczypta soli
90 g mąki
2 szt. jajek
50 g płatków migdałowych
1 szt. jajka (do posmarowania)

Krem waniliowy:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
125 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g dżemu malinowego
50 g borówek amerykańskich
50 g malin
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wodę, mleko, masło i sól umieść w rondelku i zagotuj.
Po zagotowaniu jednym ruchem wsyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Podgrzewaj ciasto mieszając, aż stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z palnika.
Przełóż ciasto do miski, dodawaj kolejno jajka i miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z okrągłą końcówką (szer. ok. 7 mm).  
Na blachę z wyposażenia piekarnika wyciskaj okręgi o śr. ok. 10 cm, następnie wewnątrz wyciśnij drugi przylegający do pierwszego. Na górze, na łączeniu wyciśnij trzeci okrąg.
Z podanej proporcji powinno powstać ok. 8 gniazdek, posmaruj je lekko jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody i posyp płatkami migdałów.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i natychmiast obniż temp. do 180°C. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 30 min.

3

Pieczenie

Następnie zmniejsz temperaturę i susz ciastka. Po upieczeniu wyjmij ciastka i odstaw do wystudzenia. 

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Czas suszenia: ok. 15 min.

4

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gęsty krem. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką.

5

Przełożenie i dekorowanie

Gniazdka przekrój w poprzek, wypełnij kremem. Możesz dodać owoce i po trochu konfitury. Przykryj górną częścią ciasta. 
Na koniec oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Paris Brest z kremem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1491 kJ
356 kcal
1063 kJ
254 kcal
Tłuszcz 26.70 g 19.07 g
Węglowodany 22.24 g 15.89 g
Białko 7.42 g 5.30 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.