Flag

Owocowe Mascarpone

ok. 12 - 16 porcji
Średni
20 min
Delikatne, kremowe Ciasto Mascarpone z malinami i borówkami na zbożowych ciasteczkach
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast żelatyny-fix możesz użyć 15 g żelatyny uniwersalnej. Wówczas namocz ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a po napęcznieniu podgrzej do rozpuszczenia. Połącz z 2-3 łyżki masy mascarpone a następnie zmiksuj z pozostałą częścią masy. 
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gherbatników
100 gmasła (rozpuszczonego)
15 gkakao
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
100 gcukru pudru
0,5 łyżeczkicynamonu
15 gmiodu
100 mlwody (zimnej)
50 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
150 gmalin
Do dekoracji
100 gmalin
100 gborówek amerykańskich
50 gpłatków migdałowych
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao, rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie. Wyłóż równomiernie w formie i dobrze dociśnij aby otrzymać spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy. 

2

Masa mascarpone

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem, miodem i cynamonem na gęsty krem.  
Do oddzielnego naczynia wlej zimną i gorącą wodę, dodaj żelatynę-fix deserową i zmiksuj dokładnie.  
Żelatynę-fix przelej do masy mascarpone i zmiksuj do połączenia. 
Ok ¼ masy wyłóż na spód z ciasteczek, a następnie poukładaj maliny i wyłóż na nie pozostałą część masy, wyrównaj.  

3

Dekorowanie

Na wierzchu ułóż pozostałe owoce oraz uprażone płatki migdałowe. Ciasto wstaw do lodówki na ok 2-3h.  

Porady i wskazówki

  • Zamiast żelatyny-fix możesz użyć 15 g żelatyny uniwersalnej. Wówczas namocz ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a po napęcznieniu podgrzej do rozpuszczenia. Połącz z 2-3 łyżki masy mascarpone a następnie zmiksuj z pozostałą częścią masy.