Flag

Owocowa Kopuła

16 porcji
Średni
40 min
Biszkoptowa rolada z sernikiem na zimno w kształcie kopca
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolada
3 szt.jajek
200 gcukru
80 mlwody
160 gmąki
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Przełożenie
250 gdżemu wiśniowego
Masa sernikowa
500 mlmleka
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
300 gserka homogenizowanego waniliowego
250 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier. Cały czas wszystko miksując dodawaj po jednym żółtku, a na koniec dodaj wodę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, całość przesiej do masy jajecznej. Przygotowaną masę wymieszaj delikatnie i wylej na blachę. Ciasto dokładnie rozsmaruj na blaszce, aby rolada równomiernie wyrosła.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Przełożenie

Czystą ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczone ciasto odwróć do góry papierem i zdejmij go z ciasta. Ciasto zwiń w roladę wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i odłóż do wystudzenia. Zimną roladę rozwiń, ściereczkę usuń. Roladę posmaruj dżemem wiśniowym, ściśle zwiń roladę i pokrój na 28 kawałków. Miskę o śr. 23 cm wyłóż folią spożywczą. Następnie ściśle ułóż w niej kawałki rolady (ok. 18 szt.). Pozostałe kawałki odłóż do przykrycia góry kopca.

4

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj serki i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec do masy sernikowej dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką. Masę sernikową przełóż do miski na kawałki ciasta, wyrównaj, a na wierzchu ułóż pozostałe kawałki rolady. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Miskę z dobrze schłodzonym ciastem odwróć do góry dnem ustawiając ciasto na talerzu. Delikatnie oddziel miskę od folii z ciastem i zdejmij folię.