Flag

Niebiański tort

16 porcji
Trudny
60 min
Ciasto piaskowe z jabłkami i masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła (miękkiego)
150 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
75 gpłatków migdałowych
Nadzienie
600 gjabłek (obranych)
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
200 mlsoku jabłkowego
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
4 łyżkiwody
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
1 łyżkaŻelatyny 20 g Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem. Następnie dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i miksując stopniowo dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj, a na wierzchu posyp płatki migdałowe.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Nadzienie

 Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka wymieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Do garnka wlej sok jabłkowy, dodaj jabłka i często mieszając gotuj na małym ogniu do miękkości. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki.

4

Przekładanie ciasta

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przekrój ciasto na dwa blaty poziomo. Dolny blat połóż na płaskim talerzu i nałóż na niego obręcz od tortownicy. Wystudzoną masę jabłkową rozsmaruj równomiernie na dolnym blacie ciasta i włóż do lodówki do stężenia.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem z cukrem pudrem. W oddzielnej miseczce namocz żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli uważając, żeby jej nie zagotować. Kiedy żelatyna przestygnie dodaj do niej 2 łyżki bitej śmietany i wymieszaj ze sobą. Kolejno dodaj wymieszaną żelatynę do reszty ubitej śmietany i dokładnie ze sobą połącz. Bitą śmietanę rozsmaruj na masie jabłkowej, przykryj drugim krążkiem ciasta, lekko dociśnij i włóż na 1 h do lodówki.