Miodownik

Pyszne, kruche ciasto z masą orzechową i kajmakiem oraz budyniem

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Miodownik

Masa orzechowa:

100 g masła
100 g miodu naturalnego
250 g orzechów włoskich

Ciasto:

150 g masła
150 g cukru trzcinowego
75 g miodu
500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Krem budyniowy:

750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
60 g cukru lub cukru trzcinowego
100 g masła

Masa kajmakowa:

500 g kajmaku masy krówkowej
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Masa orzechowa

W garnku umieść masło i miód, podgrzej do momentu połączenia się składników, dodaj orzechy i praż przez kolejne kilka minut, odstaw do przestudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść. Podgrzewając dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia się. Pod koniec dodaj miód. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Do suchych składników przelej lekko ciepłą masę z masłem, cukrem i miodem. Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość blachy o wym. 24 x 28 cm. Ciasto będzie klejące dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwa pierwsze blaty piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Na trzeci blat wyłóż masę orzechową i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Upieczone blaty ciasta przestudź.

4

Krem budyniowy

Odlej do naczynia ok. 200 ml mleka i wymieszaj w nim budynie. Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj cukier i kawałki masła, zagotuj. Pod koniec gotowania przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem.

5

Masa kajmakowa

Kajmak wymieszaj równomiernie z solą, rozsmaruj go na drugim blacie i przykryj orzechowym blatem. Wystudzone ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Miodownik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2533 kJ
605 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 32.26 g 17.16 g
Węglowodany 69.58 g 37.01 g
Białko 11.09 g 5.90 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.