PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Miodownik

Pyszne, kruche ciasto z masą orzechową i kajmakiem oraz budyniem

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Miodownik

Masa orzechowa:

100 g masła
100 g miodu naturalnego
250 g orzechów włoskich

Ciasto:

150 g masła
150 g cukru trzcinowego
75 g miodu
500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Krem budyniowy:

750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
60 g cukru lub cukru trzcinowego
100 g masła

Masa kajmakowa:

500 g kajmaku masy krówkowej
0,5 łyżeczki soli

preparation

Przygotowanie

1

Masa orzechowa

W garnku umieść masło i miód, podgrzej do momentu połączenia się składników, dodaj orzechy i praż przez kolejne kilka minut, odstaw do przestudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść. Podgrzewając dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia się. Pod koniec dodaj miód. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Do suchych składników przelej lekko ciepłą masę z masłem, cukrem i miodem. Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość blachy o wym. 24 x 28 cm. Ciasto będzie klejące dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwa pierwsze blaty piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Na trzeci blat wyłóż masę orzechową i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Upieczone blaty ciasta przestudź.

4

Krem budyniowy

Odlej do naczynia ok. 200 ml mleka i wymieszaj w nim budynie. Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj cukier i kawałki masła, zagotuj. Pod koniec gotowania przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem.

5

Masa kajmakowa

Kajmak wymieszaj równomiernie z solą, rozsmaruj go na drugim blacie i przykryj orzechowym blatem. Wystudzone ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Miodownik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2533 kJ
605 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 32.26 g 17.16 g
Węglowodany 69.58 g 37.01 g
Białko 11.09 g 5.90 g