PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Miodownik

Pyszne, kruche ciasto z masą orzechową i kajmakiem oraz budyniem

o 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Miodownik

Masa orzechowa:

100 g masła
100 g miodu naturalnego
250 g orzechów włoskich

Ciasto:

150 g masła
150 g cukru trzcinowego
75 g miodu
500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Krem budyniowy:

750 ml mleka
2 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła

Masa kajmakowa:

500 g kajmaku masy krówkowej
0,5 łyżeczki soli

preparation

Przygotowanie

1

Masa orzechowa

W garnku umieść masło i miód, podgrzej do momentu połączenia się składników, dodaj orzechy i praż przez kolejne kilka minut, odstaw do przestudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść. Podgrzewając dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia się. Pod koniec dodaj miód. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Do suchych składników przelej lekko ciepłą masę z masłem, cukrem i miodem. Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość blachy o wym. 24 x 28 cm. Ciasto będzie klejące dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwa pierwsze blaty piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Na trzeci blat wyłóż masę orzechową i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 - 15 min.

Upieczone blaty ciasta przestudź.

4

Krem budyniowy

Odlej do naczynia ok. 200 ml mleka i wymieszaj w nim budynie. Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła, zagotuj. Pod koniec gotowania przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem.

5

Masa kajmakowa

Kajmak wymieszaj równomiernie z solą, rozsmaruj go na drugim blacie i przykryj orzechowym blatem. Wystudzone ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Miodownik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2520kJ
602kcal
1348kJ
322kcal
Tłuszcz 32.19g 17.22g
Węglowodany 69.14g 36.98g
Białko 11.07g 5.92g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej