PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini torciki

Przepyszne i eleganckie torciki ozdobione masą cukrową, perełkami i prymulkami

o 7 sztuk

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini torciki

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Masa maślana:

200 g masła miękkiego
170 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu, przy pomocy szklanki o średnicy około 5 cm, powycinaj ostrym nożem torciki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i zmiksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Końcówkę wbijaj w każdy z torcików i nadziewaj porcją czekoladowego kremu.

4

Masa maślana

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką nałóż krem na każdy torcik.

Lukier plastyczny wyrabiaj chwilę w dłoniach, po czym rozwałkowuj na płaskie placki o średnicy ok. 18 cm i grubości ok. 3 mm, podsypując odrobinę mąką ziemniaczaną. Rozwałkowanym lukrem obkładaj torciki, delikatnie dociskając do powierzchni kremu maślanego. Ostrym nożykiem odetnij nadmiar lukru, pozostawiając równe krawędzie. Grzbietem noża z ostrym końcem odciśnij wzór pikowania.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe. Pęsetą nakładaj perełki, lekko je dociskając. Torciki udekoruj kolorowymi kwiatuszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini torciki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4714kJ
1126kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 47.26g 15.10g
Węglowodany 164.70g 52.62g
Białko 10.14g 3.24g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt