PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini torciki

Przepyszne i eleganckie torciki ozdobione masą cukrową, perełkami i prymulkami

o 7 sztuk

trudne 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini torciki

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Masa maślana:

200 g masła miękkiego
170 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu, przy pomocy szklanki o średnicy około 5 cm, powycinaj ostrym nożem torciki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i zmiksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Końcówkę wbijaj w każdy z torcików i nadziewaj porcją czekoladowego kremu.

4

Masa maślana

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką nałóż krem na każdy torcik.

Lukier plastyczny wyrabiaj chwilę w dłoniach, po czym rozwałkowuj na płaskie placki o średnicy ok. 18 cm i grubości ok. 3 mm, podsypując odrobinę mąką ziemniaczaną. Rozwałkowanym lukrem obkładaj torciki, delikatnie dociskając do powierzchni kremu maślanego. Ostrym nożykiem odetnij nadmiar lukru, pozostawiając równe krawędzie. Grzbietem noża z ostrym końcem odciśnij wzór pikowania.

5

Dekorowanie

Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe. Pęsetą nakładaj perełki, lekko je dociskając. Torciki udekoruj kolorowymi kwiatuszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini torciki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4714kJ
1126kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 47.26g 15.10g
Węglowodany 164.70g 52.62g
Białko 10.14g 3.24g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej