PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

Kruche tartaletki to pyszny deser na letnie popołudnie

24 sztuki

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła (schłodzonego)
1 szt. jajek
40 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

250 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinaj koła nieco większe niż foremki.

Ciastem wyklej foremki i wstaw ponownie do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Piecz na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremek.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

4

Masa śmietanowa

Owoce leśne rozmroź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach.

5

Dekorowanie

Szprycę lub rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką napełnij masą i wypełnij tarteletki, formując falbany. Udekoruj jeżynami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 624 kJ
149 kcal
1135 kJ
271 kcal
Tłuszcz 10.09 g 18.34 g
Węglowodany 13.45 g 24.46 g
Białko 1.78 g 3.24 g