PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

Kruche tartaletki to pyszny deser na letnie popołudnie

24 sztuki

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła (schłodzonego)
1 szt. jajek
40 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

250 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinaj koła nieco większe niż foremki.

Ciastem wyklej foremki i wstaw ponownie do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Piecz na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremek.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

4

Masa śmietanowa

Owoce leśne rozmroź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach.

5

Dekorowanie

Szprycę lub rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką napełnij masą i wypełnij tarteletki, formując falbany. Udekoruj jeżynami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini tartaletki z masą śmietanową z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 624kJ
149kcal
1135kJ
271kcal
Tłuszcz 10.09g 18.34g
Węglowodany 13.45g 24.46g
Białko 1.78g 3.24g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej