PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babeczki malinowe lody

Mini babeczki waniliowe z masą malinową i perełkami

24 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babeczki malinowe lody

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

24 szt. wafli do lodów
24 szt. malin
24 szt. rurek waflowych
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Masa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania wsyp do śmietany zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.

5

Dekorowanie

Lody udekoruj rurkami, malinami oraz perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babeczki malinowe lody

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1076 kJ
257 kcal
1578 kJ
377 kcal
Tłuszcz 13.51 g 19.87 g
Węglowodany 30.02 g 44.14 g
Białko 3.76 g 5.52 g