PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

Kruche, migdałowe ciastka z masą śmietanową i sezonowymi owocami

20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

Ciasteczka:

200 g masła (miękkiego)
160 g cukru
280 g mąki
60 g migdałów mielonych
2 szt. żółtek
50 g płatków migdałowych

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

125 g jeżyn
125 g borówek amerykańskich
125 g porzeczek czerwonych
125 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj mąkę ciągle miksując, na końcu wsyp mielone migdały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.

2

Chłodzenie

Masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowuj partiami na grubość ok. 7 mm (pozostałą część pozostaw w lodówce, by się nie ogrzewało). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7cm i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

3

Pieczenie

Posyp płatkami migdałów i piecz według poniższych wskazówek.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Upieczone ciasteczka wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z wąską karbowaną końcówką i formuj małe stożki wzdłuż brzegu każdego ciastka.

5

Dekorowanie

Wnętrza wypełnij owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1223 kJ
292 kcal
1248 kJ
298 kcal
Tłuszcz 19.55 g 19.95 g
Węglowodany 27.39 g 27.95 g
Białko 3.96 g 4.04 g