PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

Kruche, migdałowe ciastka z masą śmietanową i sezonowymi owocami

20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

Ciasteczka:

200 g masła (miękkiego)
160 g cukru
280 g mąki
60 g migdałów mielonych
2 szt. żółtek
50 g płatków migdałowych

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

125 g jeżyn
125 g borówek amerykańskich
125 g porzeczek czerwonych
125 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj mąkę ciągle miksując, na końcu wsyp mielone migdały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.

2

Chłodzenie

Masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowuj partiami na grubość ok. 7 mm (pozostałą część pozostaw w lodówce, by się nie ogrzewało). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7cm i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

3

Pieczenie

Posyp płatkami migdałów i piecz według poniższych wskazówek.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Upieczone ciasteczka wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z wąską karbowaną końcówką i formuj małe stożki wzdłuż brzegu każdego ciastka.

5

Dekorowanie

Wnętrza wypełnij owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Migdałowe ciasteczka z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1223kJ
292kcal
1248kJ
298kcal
Tłuszcz 19.55g 19.95g
Węglowodany 27.39g 27.95g
Białko 3.96g 4.04g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej