PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek w kratkę

Mazurek z kolorową kratką, która ożywi każdy świąteczny stół

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek w kratkę

Ciasto:

250 g mąki
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g masła
1 szczypta soli
3 krople Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtko oddzielić od białka. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego Dr. Oetkera, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformować kratkę, paski ułożyć pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułożyć rant tak, aby ukryć końce kratki. Całość posmarować białkiem. Dno mazurka nakłuć widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż się lekko zrumieni.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlać kolorowe lukry, które wcześniej należy rozgrzać w ciepłej wodzie i ozdobić błyszczącymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek w kratkę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1022kJ
244kcal
1675kJ
400kcal
Tłuszcz 8.44g 13.84g
Węglowodany 39.54g 64.81g
Białko 2.19g 3.60g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej