PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek "Łąka"

Zielony mazurek - pięknie udekorowany lukrem, pisakami i perełkami.

ok. 16 - 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek "Łąka"

Kruche ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek
1 szt. białka (do posmarowania ciasta)

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na 4 porcje. Z 2 porcji uformuj prostokątne blaty. Resztę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij cienkie paski. Z pasków zapleć warkocze. Prostokąty ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, na brzegach blatów przyklej warkocze. Nakłuj widelcem dno mazurka.

2

Pieczenie

Gotowe spody wstaw do piekarnika. Piecz do czasu, aż blaty lekko się zrumienią.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Mazurki odstaw do ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Na każdy blat wylej jeden lukier. Kiedy zastygnie narysuj pisakami cukrowymi kwiatki i ozdób perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek "Łąka"

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 800 kJ
191 kcal
1566 kJ
374 kcal
Tłuszcz 5.42 g 10.62 g
Węglowodany 32.72 g 64.16 g
Białko 2.26 g 4.44 g