PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek kokosowy

Połączenie tradycyjnej kruchości i egzotycznego smaku kokosa

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek kokosowy

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek
100 g orzechów włoskich

Masa:

250 g wiórków kokosowych
350 ml śmietanki 9% tł.
3 łyżki cukru

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
5 - 10 plastry orzecha kokosowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, jajko i orzechy, całość zagnieć. Prostokątną blaszkę o wym. ok. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto podnosząc jego brzegi.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

3

Dekorowanie

200 g wiórków kokosowych gotuj ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Masę rozprowadź na cieście. Na wystudzoną masę kokosową wylej polewy rozpuszczone w kąpieli wodnej. Środek mazurka posypać odłożonymi wiórkami. Mazurek można ozdobić kawałkami kokosa.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1030 kJ
246 kcal
1717 kJ
410 kcal
Tłuszcz 17.20 g 28.66 g
Węglowodany 22.24 g 37.07 g
Białko 3.28 g 5.47 g