Flag

Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

12 porcji
Łatwy
60 min
Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki pszennej
1 łyżeczkacukru pudru
100 gmasła (zimnego)
1 łyżeczkaPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
2 łyżkiwody
0,3 łyżeczkisoli
Warstwa kajmakowa
400 gkajmaku masy krówkowej
50 gczekolady gorzkiej

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem, pokrojonym masłem, pastą z wanilii, żółtkami, wodą i solą. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na spód formy o wym. 24 x 28 cm. Przytnij nadmiar ciasta z brzegów, spód ponakłuwaj widelcem. Z pozostałej części ciasta utocz wałeczki i uformuj brzegi. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem
Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Warstwa kajmakowa

Masę kajmakową wymieszaj i rozprowadź na spodzie ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Rozpuszczoną czekoladę nakładaj łyżeczką na kajmak. Przy pomocy patyczka utwórz "esy floresy". Tartę wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Porady i wskazówki