PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

12 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

Ciasto kruche:

200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
100 g masła (zimnego)
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
2 łyżki wody
0,3 łyżeczki soli

Warstwa kajmakowa:

400 g kajmaku masy krówkowej
50 g czekolady gorzkiej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem, pokrojonym masłem, pastą z wanilii, żółtkami, wodą i solą. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na spód formy o wym. 24 x 28 cm. Przytnij nadmiar ciasta z brzegów, spód ponakłuwaj widelcem. Z pozostałej części ciasta utocz wałeczki i uformuj brzegi. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem
Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Warstwa kajmakowa

Masę kajmakową wymieszaj i rozprowadź na spodzie ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Rozpuszczoną czekoladę nakładaj łyżeczką na kajmak. Przy pomocy patyczka utwórz "esy floresy". Tartę wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055 kJ
252 kcal
1574 kJ
376 kcal
Tłuszcz 11.93 g 17.80 g
Węglowodany 31.60 g 47.16 g
Białko 4.85 g 7.23 g