PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Maślany tort z malinami

Intensywnie malinowy tort pokryty kremem maślanym i udekorowany prymulkami

o 18 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Maślany tort z malinami

Biszkopt:

120 g mąki
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g cukru

Poncz:

125 ml wody przegotowanej
0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Przełożenie tortu:

300 ml wody
3 łyżki cukru
1 opak. Kisielu smak malinowy Dr. Oetkera
300 g malin mrożonych

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Krem maślany:

400 g masła miękkiego
330 g cukru pudru
3 - 5 łyżek mleka
5 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno dwóch blaszek o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec dodawaj łyżka po łyżce cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj żółtka, po czym delikatnie wmieszaj suche składniki.

2

Pieczenie

Masę biszkoptową delikatnie przelej do dwóch form i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić oba biszkopty na 2 części i przykryj ściereczką, by nie obsychały.

3

Przełożenie

200 ml wody z cukrem zagotuj w rondelku, kisiel z 3 łyżkami cukru wymieszaj w 100 ml wody i wlej do gotującej się wody i energicznie wymieszaj rózgą, po czy dodaj mrożone maliny i zagotuj, mieszając łyżką od czasu do czasu, delikatnie, aby maliny się nie rozpadły. Jeszcze ciepły kisiel przykryj folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kisielu. Odstaw do ostudzenia.

4

Masa

500 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową malinową i ubijaj chwilę na zmniejszonych obrotach.

Warstwy biszkoptu nasącz ponczem i przekładaj naprzemiennie kisielem z malinami i masą malinową, pozostawiając górną część biszkoptu. Przełożony biszkopt odstaw do lodówki i przygotuj krem maślany.

5

Krem maślany

Wszystkie składniki miksuj przez kilka minut do uzyskania puszystej, jasnej i lekkiej masy. Szpatułką do tortów nakładaj dookoła krem. Odstaw do lodówki. Po schłodzeniu możesz ponownie wyrównać i wygładzić powierzchnię. Jeśli pozostały jakieś niedoskonałości, nałóż kolejną warstwę maślanego kremu, wyrównaj i ponownie odstaw do lodówki.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj kolorowymi Prymulkami Dr. Oetkera.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Maślany tort z malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2001kJ
478kcal
1197kJ
286kcal
Tłuszcz 28.95g 17.34g
Węglowodany 51.63g 30.92g
Białko 4.36g 2.61g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!