PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Maślany tort z malinami

Intensywnie malinowy tort pokryty kremem maślanym i udekorowany prymulkami

ok. 18 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Maślany tort z malinami

Biszkopt:

120 g mąki
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g cukru

Poncz:

125 ml wody przegotowanej
0,5 szt. soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Przełożenie tortu:

300 ml wody
3 łyżki cukru
1 opak. Kisielu smak malinowy Dr. Oetkera
300 g malin mrożonych

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Krem maślany:

400 g masła miękkiego
330 g cukru pudru
3 - 5 łyżek mleka
5 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno dwóch blaszek o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec dodawaj łyżka po łyżce cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj żółtka, po czym delikatnie wmieszaj suche składniki.

2

Pieczenie

Masę biszkoptową delikatnie przelej do dwóch form i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić oba biszkopty na 2 części i przykryj ściereczką, by nie obsychały.

3

Przełożenie

200 ml wody z cukrem zagotuj w rondelku, kisiel z 3 łyżkami cukru wymieszaj w 100 ml wody i wlej do gotującej się wody i energicznie wymieszaj rózgą, po czy dodaj mrożone maliny i zagotuj, mieszając łyżką od czasu do czasu, delikatnie, aby maliny się nie rozpadły. Jeszcze ciepły kisiel przykryj folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kisielu. Odstaw do ostudzenia.

4

Masa

500 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową malinową i ubijaj chwilę na zmniejszonych obrotach.

Warstwy biszkoptu nasącz ponczem i przekładaj naprzemiennie kisielem z malinami i masą malinową, pozostawiając górną część biszkoptu. Przełożony biszkopt odstaw do lodówki i przygotuj krem maślany.

5

Krem maślany

Wszystkie składniki miksuj przez kilka minut do uzyskania puszystej, jasnej i lekkiej masy. Szpatułką do tortów nakładaj dookoła krem. Odstaw do lodówki. Po schłodzeniu możesz ponownie wyrównać i wygładzić powierzchnię. Jeśli pozostały jakieś niedoskonałości, nałóż kolejną warstwę maślanego kremu, wyrównaj i ponownie odstaw do lodówki.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj kolorowymi Prymulkami Dr. Oetkera.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Maślany tort z malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2001 kJ
478 kcal
1197 kJ
286 kcal
Tłuszcz 28.95 g 17.34 g
Węglowodany 51.63 g 30.92 g
Białko 4.36 g 2.61 g