do przepisu Maślany tort z malinami
120 g | mąki |
2 opak. | Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera |
2 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
6 szt. | jajek |
200 g | cukru |
125 ml | wody przegotowanej |
0,5 szt. | soku z cytryny |
2 łyżki | cukru pudru |
300 ml | wody |
3 łyżki | cukru |
1 opak. | Kisielu smak malinowy Dr. Oetkera |
300 g | malin mrożonych |
500 ml | śmietanki 30% tł. schłodzonej |
1 opak. | Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera |
400 g | masła miękkiego |
330 g | cukru pudru |
3 - 5 łyżek | mleka |
5 kropli | Aromatu waniliowego Dr. Oetkera |
2 opak. | kwiatków z opłatka |
Dno dwóch blaszek o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec dodawaj łyżka po łyżce cukier. Zmniejsz obroty i dodawaj żółtka, po czym delikatnie wmieszaj suche składniki.
Masę biszkoptową delikatnie przelej do dwóch form i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić oba biszkopty na 2 części i przykryj ściereczką, by nie obsychały.
200 ml wody z cukrem zagotuj w rondelku, kisiel z 3 łyżkami cukru wymieszaj w 100 ml wody i wlej do gotującej się wody i energicznie wymieszaj rózgą, po czy dodaj mrożone maliny i zagotuj, mieszając łyżką od czasu do czasu, delikatnie, aby maliny się nie rozpadły. Jeszcze ciepły kisiel przykryj folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kisielu. Odstaw do ostudzenia.
500 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową malinową i ubijaj chwilę na zmniejszonych obrotach.
Warstwy biszkoptu nasącz ponczem i przekładaj naprzemiennie kisielem z malinami i masą malinową, pozostawiając górną część biszkoptu. Przełożony biszkopt odstaw do lodówki i przygotuj krem maślany.
Wszystkie składniki miksuj przez kilka minut do uzyskania puszystej, jasnej i lekkiej masy. Szpatułką do tortów nakładaj dookoła krem. Odstaw do lodówki. Po schłodzeniu możesz ponownie wyrównać i wygładzić powierzchnię. Jeśli pozostały jakieś niedoskonałości, nałóż kolejną warstwę maślanego kremu, wyrównaj i ponownie odstaw do lodówki.
Tort udekoruj kolorowymi Prymulkami Dr. Oetkera.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2001
kJ
478 kcal |
1197
kJ
286 kcal |
Tłuszcz | 28.95 g | 17.34 g |
Węglowodany | 51.63 g | 30.92 g |
Białko | 4.36 g | 2.61 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.