PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Maślane ciasteczka - Dynie

Pomarańczowe dynie z kruchego ciasta

o 60 - 70 sztuk

trudny 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Maślane ciasteczka - Dynie

Ciasteczka:

2 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Wszystkie lukry domowe przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, każdy w osobnej miseczce. Pierwszą porcję wymieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na uśmiech dyni i listki), do drugiej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i listki). Trzecią porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Maślane ciasteczka - Dynie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 348kJ
83kcal
1658kJ
396kcal
Tłuszcz 2.85g 13.58g
Węglowodany 13.14g 62.56g
Białko 1.21g 5.76g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej