PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Maślane ciasteczka - Dynie

Pomarańczowe dynie z kruchego ciasta

ok. 60 - 70 sztuk

trudny 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Maślane ciasteczka - Dynie

Ciasteczka:

2 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Wszystkie lukry domowe przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, każdy w osobnej miseczce. Pierwszą porcję wymieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na uśmiech dyni i listki), do drugiej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i listki). Trzecią porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Maślane ciasteczka - Dynie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 348 kJ
83 kcal
1658 kJ
396 kcal
Tłuszcz 2.85 g 13.58 g
Węglowodany 13.14 g 62.56 g
Białko 1.21 g 5.76 g