do przepisu Maślane ciasteczka - Dynie
2 opak. | Ciasta Kruchego Dr. Oetkera |
200 g | masła (miękkiego) |
2 szt. | jajek |
3 opak. | Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 15 - 20 min.
Po upieczeniu wystudź.
Wszystkie lukry domowe przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, każdy w osobnej miseczce. Pierwszą porcję wymieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na uśmiech dyni i listki), do drugiej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i listki). Trzecią porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
348kJ 83kcal |
1658kJ 396kcal |
Tłuszcz | 2.85g | 13.58g |
Węglowodany | 13.14g | 62.56g |
Białko | 1.21g | 5.76g |