PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Marcepanowe ciasteczka

Kolorowe ciasteczka z nadzieniem marcepanowym

o 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Marcepanowe ciasteczka

Składniki:

250 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru
5 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szt. jajek
125 g masła lub margaryny

Nadzienie:

100 g masy marcepanowej
4 kostki czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Mąkę zmieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, aromat, jajko i masło lub margarynę. Całość dokładnie zagnieść.

3

Nadzienie

Masę marcepanową zagnieść i uformować długi wałek. Następnie podzielić na 15 kawałków i uformować kulki. Kostki czekolady posiekać na drobne kawałki.

4

Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką (na grubość 3 mm). Przy pomocy foremek wycinać różne wzory (o średnicy ok. 5,5 cm). Wskazówka: każdy motyw musi być wycięty podwójnie, aby nałożyć nadzienie. Ciastka ułożyć na blasze, do połowy ciastek przymocować wykałaczkę (ok. 2 cm). Należy pamiętać, aby wykałaczki były przymocowane nieruchomo. Na 15 ciastkach ułożyć kulki marcepanowe, na pozostałych rozłożyć kawałki czekolady i lekko docisnąć. Te same motywy ciastek połączyć i lekko docisnąć.

5

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 13 min.

Upieczone ciastka ostudzić.

6

Dekorowanie

Lukier rozpuścić w ciepłej wodzie, przelać do miseczki i przy pomocy pędzelka rozsmarować na ciastkach. Udekorować według uznania posypką czekoladową, perełkami oraz pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Marcepanowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 909kJ
217kcal
1746kJ
417kcal
Tłuszcz 8.39g 16.14g
Węglowodany 32.38g 62.27g
Białko 2.54g 4.89g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej