PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Marcepanowe ciasteczka

Kolorowe ciasteczka z nadzieniem marcepanowym

ok. 20 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Marcepanowe ciasteczka

Składniki:

250 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru
5 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szt. jajek
125 g masła lub margaryny

Nadzienie:

100 g masy marcepanowej
4 kostki czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Mąkę zmieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, aromat, jajko i masło lub margarynę. Całość dokładnie zagnieść.

3

Nadzienie

Masę marcepanową zagnieść i uformować długi wałek. Następnie podzielić na 15 kawałków i uformować kulki. Kostki czekolady posiekać na drobne kawałki.

4

Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką (na grubość 3 mm). Przy pomocy foremek wycinać różne wzory (o średnicy ok. 5,5 cm). Wskazówka: każdy motyw musi być wycięty podwójnie, aby nałożyć nadzienie. Ciastka ułożyć na blasze, do połowy ciastek przymocować wykałaczkę (ok. 2 cm). Należy pamiętać, aby wykałaczki były przymocowane nieruchomo. Na 15 ciastkach ułożyć kulki marcepanowe, na pozostałych rozłożyć kawałki czekolady i lekko docisnąć. Te same motywy ciastek połączyć i lekko docisnąć.

5

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 13 min.

Upieczone ciastka ostudzić.

6

Dekorowanie

Lukier rozpuścić w ciepłej wodzie, przelać do miseczki i przy pomocy pędzelka rozsmarować na ciastkach. Udekorować według uznania posypką czekoladową, perełkami oraz pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Marcepanowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 909 kJ
217 kcal
1746 kJ
417 kcal
Tłuszcz 8.39 g 16.14 g
Węglowodany 32.38 g 62.27 g
Białko 2.54 g 4.89 g