PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

Wyśmienita masa makowa z dodatkiem bakalii i miodu na drożdżowym cieście. Skradnie Twoje serce!

ok. 30 porcji

średni 180 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

Masa makowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
300 g maku
200 g miodu
100 g rodzynek
100 g migdałów
100 g orzechów włoskich
250 ml śmietanki 30% tł.
20 g skrobi ziemniaczanej

Ciasto:

600 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki soli
120 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
300 ml mleka (ciepłego)
2 szt. jajek
80 g masła (rozpuszczonego)

Lukier:

200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
ok. 2 - 3 łyżki wody (wrzącej)

preparation

Przygotowanie

1

Masa makowa

500 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj mak i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Odstaw na około godzinę do wchłonięcia się płynu i wystudzenia masy.
Dodaj miód i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Rodzinki zalej wrzątkiem, po dziesięciu minutach odcedź i wmieszaj do masy.
Przy pomocy malaksera lub noża posiekaj migdały i orzechy włoskie, dodaj je do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przygotowania ciasta drożdżowego. Masę możesz przygotować dzień wcześniej.

2

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z jajkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ciasto delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze.
Do masy makowej dolej 250 ml śmietanki wymieszanej ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
Na wierzch ciasta drożdżowego rozprowadź masę makową i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Upieczone ciasto wystaw z piekarnika.

4

Dekorowanie

Z podanych składników przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i łyżką przelewaj na ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1419 kJ
339 kcal
1403 kJ
335 kcal
Tłuszcz 18.72 g 18.54 g
Węglowodany 38.92 g 38.53 g
Białko 7.04 g 6.97 g