Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

Wyśmienita masa makowa z dodatkiem bakalii i miodu na drożdżowym cieście. Skradnie Twoje serce!

ok. 30 porcji

średni 180 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

Masa makowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
300 g maku
200 g miodu
100 g rodzynek
100 g migdałów
100 g orzechów włoskich
250 ml śmietanki 30% tł.
20 g skrobi ziemniaczanej

Ciasto:

600 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki soli
120 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
300 ml mleka (ciepłego)
2 szt. jajek
80 g masła (rozpuszczonego)

Lukier:

200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
ok. 2 - 3 łyżki wody (wrzącej)

preparation

Przygotowanie

1

Masa makowa

500 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj mak i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Odstaw na około godzinę do wchłonięcia się płynu i wystudzenia masy.
Dodaj miód i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Rodzinki zalej wrzątkiem, po dziesięciu minutach odcedź i wmieszaj do masy.
Przy pomocy malaksera lub noża posiekaj migdały i orzechy włoskie, dodaj je do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przygotowania ciasta drożdżowego. Masę możesz przygotować dzień wcześniej.

2

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z jajkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ciasto delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze.
Do masy makowej dolej 250 ml śmietanki wymieszanej ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
Na wierzch ciasta drożdżowego rozprowadź masę makową i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Upieczone ciasto wystaw z piekarnika.

4

Dekorowanie

Z podanych składników przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i łyżką przelewaj na ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1419 kJ
339 kcal
1403 kJ
335 kcal
Tłuszcz 18.72 g 18.54 g
Węglowodany 38.92 g 38.53 g
Białko 7.04 g 6.97 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne