PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Makaroniki cynamonowe

Pyszne połączenie bezy, migdałów i cynamonu

ok. 40 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Makaroniki cynamonowe

Ciasto:

3 szt. białka
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
5 - 10 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
400 g migdałów mielonych

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier, nie przerywając miksowania. 2 kopiaste łyżki ubitej piany odłożyć do oddzielnego naczynia. Do pozostałej piany dodać cukier wanilinowy, aromat, cynamon, migdały, całość dokładnie wymieszać.

2

Pieczenie

Z ciasta zrobić kulki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Wszystkie ciasteczka posmarować odłożoną pianą z białek.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 130 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Dekorowanie

Po upieczeniu ciastka można posypać cynamonem i dekorować gwiazdkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Makaroniki cynamonowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 368 kJ
88 kcal
1851 kJ
442 kcal
Tłuszcz 5.24 g 26.22 g
Węglowodany 9.33 g 46.65 g
Białko 2.28 g 11.38 g