PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lukrowane cake pops

Efektowne cake pops z Lukrem gotowym i kwiatkami z opłatka Dr. Oetkera

ok. 12 - 15 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lukrowane cake pops

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g margaryny (miękkiej)
100 ml mleka

Masa:

180 g serka mascarpone

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

Inne dodatki:

1 opak. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj margaryną i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, margarynę oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

3

Przygotowanie cake pops

Ciasto dokładnie pokrusz, dodaj serek mascarpone i zagnieć całość na jednolitą masę. Formuj z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstaw do lodówki na ok. 10-15 minut do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Lukier rozgrzej w ciepłej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Następnie odetnij rożek i wylej lukier do małego kubeczka lub miseczki. Zanurzaj kolejno patyczki w lukrze i nakładaj na nie kulki ciasta. Odłóż na chwilę do zastygnięcia lukru, a następnie zanurzaj kolejno całe cakepopsy w lukrze. Zanim lukier zastygnie udekoruj cakepops Prymulkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lukrowane cake pops

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1172 kJ
280 kcal
1415 kJ
338 kcal
Tłuszcz 12.44 g 14.98 g
Węglowodany 37.95 g 45.72 g
Białko 3.44 g 4.14 g