PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lukrowane cake pops

Efektowne cake pops z Lukrem gotowym i kwiatkami z opłatka Dr. Oetkera

o 12 - 15 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lukrowane cake pops

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g margaryny (miękkiej)
100 ml mleka

Masa:

180 g serka mascarpone

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

Inne dodatki:

1 opak. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj margaryną i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, margarynę oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

3

Przygotowanie cake pops

Ciasto dokładnie pokrusz, dodaj serek mascarpone i zagnieć całość na jednolitą masę. Formuj z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstaw do lodówki na ok. 10-15 minut do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Lukier rozgrzej w ciepłej wodzie wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Następnie odetnij rożek i wylej lukier do małego kubeczka lub miseczki. Zanurzaj kolejno patyczki w lukrze i nakładaj na nie kulki ciasta. Odłóż na chwilę do zastygnięcia lukru, a następnie zanurzaj kolejno całe cakepopsy w lukrze. Zanim lukier zastygnie udekoruj cakepops Prymulkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lukrowane cake pops

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1172kJ
280kcal
1415kJ
338kcal
Tłuszcz 12.44g 14.98g
Węglowodany 37.95g 45.72g
Białko 3.44g 4.14g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej