PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

Biszkopt z budyniem biszkoptowym, masą śmietanową z mascarpone oraz owocami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

Biszkopt:

4 szt. jajek
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak biszkoptowy Dr. Oetkera
60 g cukru

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

50 g jagód
50 g malin
50 g jeżyn
1 łyżeczka cukru pudru
4 - 6 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier. Miksuj przez ok. 1 minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka. Na koniec wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi wymieszane wcześniej suche składniki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Nastepnie dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1239 kJ
296 kcal
1097 kJ
262 kcal
Tłuszcz 22.97 g 20.33 g
Węglowodany 18.85 g 16.68 g
Białko 5.08 g 4.50 g