PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

Biszkopt z budyniem biszkoptowym, masą śmietanową z mascarpone oraz owocami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

Biszkopt:

4 szt. jajek
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak biszkoptowy Dr. Oetkera
60 g cukru

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

50 g jagód
50 g malin
50 g jeżyn
1 łyżeczka cukru pudru
4 - 6 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier. Miksuj przez ok. 1 minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka. Na koniec wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi wymieszane wcześniej suche składniki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Nastepnie dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki torcik z owocami na pełnoziarnistym biszkopcie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1239kJ
296kcal
1097kJ
262kcal
Tłuszcz 22.97g 20.33g
Węglowodany 18.85g 16.68g
Białko 5.08g 4.50g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej