PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki sernik biszkoptowy

Puszysty sernik z budyniem śmietankowym i borówkami

ok. 14 - 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki sernik biszkoptowy

Ciasto:

7 szt. jajek
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
220 g cukru pudru
1000 g twarogu mielonego
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru
50 g jagód

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 150°C. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

Żółtka oddziel od białek. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj twaróg, żółtka, cytrynę, sól i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj budyń i delikatnie wymieszaj. W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodawaj je do masy serowej delikatnie mieszając szpatułą. Gotową masę sernikową przelej do formy.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Upieczony sernik wystudź przy uchylonym piekarniku.

3

Dekorowanie

Udekoruj cukrem pudrem i jagodami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki sernik biszkoptowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 996 kJ
238 kcal
729 kJ
174 kcal
Tłuszcz 8.08 g 5.90 g
Węglowodany 24.14 g 17.62 g
Białko 17.11 g 12.49 g