PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruchy placek z waniliową pianką

Maślany spód, śliwki i pyszna waniliowa pianka. Ciasto, które skradnie wasze serca!

16 porcji

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruchy placek z waniliową pianką

Spód:

130 g masła (zimnego)
230 g mąki
70 g cukru
2 szt. żółtek

Waniliowa pianka:

8 szt. śliwek
4 szt. białka
160 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
40 g mąki ziemniaczanej
70 ml oleju słonecznikowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części. Jedną większą na spód ciasta i drugą na górę ciasta. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy. Drugą część owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczony spód odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Waniliowa pianka

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Śliwki umyj i pokrój na połówki. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowym oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy stopniowo wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników.  Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj. Ułóż połówki śliwek. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 40 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruchy placek z waniliową pianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009 kJ
241 kcal
1214 kJ
290 kcal
Tłuszcz 12.06 g 14.53 g
Węglowodany 30.68 g 36.96 g
Białko 3.08 g 3.71 g