PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruchy placek z waniliową pianką

Maślany spód, śliwki i pyszna waniliowa pianka. Ciasto, które skradnie wasze serca!

16 porcji

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruchy placek z waniliową pianką

Spód:

130 g masła (zimnego)
230 g mąki
70 g cukru
2 szt. żółtek

Waniliowa pianka:

8 szt. śliwek
4 szt. białka
160 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
40 g mąki ziemniaczanej
70 ml oleju słonecznikowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części. Jedną większą na spód ciasta i drugą na górę ciasta. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy. Drugą część owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Waniliowa pianka

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Śliwki umyj i pokrój na połówki. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowym oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy stopniowo wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników.  Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj. Ułóż połówki śliwek. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 40 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruchy placek z waniliową pianką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009kJ
241kcal
1214kJ
290kcal
Tłuszcz 12.06g 14.53g
Węglowodany 30.68g 36.96g
Białko 3.08g 3.71g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej