do przepisu Kruchy placek z waniliową pianką
130 g | masła (zimnego) |
230 g | mąki |
70 g | cukru |
2 szt. | żółtek |
8 szt. | śliwek |
4 szt. | białka |
160 g | cukru |
2 łyżeczki | Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera |
40 g | mąki ziemniaczanej |
70 ml | oleju słonecznikowego |
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części. Jedną większą na spód ciasta i drugą na górę ciasta. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy. Drugą część owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 190 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 25 min.
Upieczony spód odstaw do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Śliwki umyj i pokrój na połówki. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowym oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy stopniowo wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników. Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj. Ułóż połówki śliwek. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 190 °C
Czas pieczenia: 40 min.
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1009kJ 241kcal |
1214kJ 290kcal |
Tłuszcz | 12.06g | 14.53g |
Węglowodany | 30.68g | 36.96g |
Białko | 3.08g | 3.71g |