Flag

Kruche ślimaczki z makiem

ok. 20 porcji
Średni
40 min
Połączenie maku, miodu i orzechów włoskich
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szkl.mąki
125 gmargaryny
70 gcukru
1 szczyptasoli
1 szt.żółtka
1 - 2 łyżkiśmietanki 30% tł.
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Masa makowa
300 gmaku
200 gcukru
50 gmiodu
30 gmasła
2 szt.białka
2 łyżkibułki tartej
50 gorzechów włoskich (posiekanych)
3 kropleAromatu rumowego Dr. Oetkera
Do smarowania
1 szt.żółtka
1 łyżkawody

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Mąkę, margarynę, cukier, 1 żółtko, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia.

2

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać.


Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm, posmarować masą makową, zwinąć całość w roladę, owinąć papierem do pieczenia i wstawić na ok. 1 h do lodówki do schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru i pokroić je na 1,5 cm plastry, następnie ułożyć je na blasze. Górę ślimaczków posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

3

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciastka wystudzić.