PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ślimaczki z makiem

Połączenie maku, miodu i orzechów włoskich

ok. 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ślimaczki z makiem

Ciasto:

2 szkl. mąki
125 g margaryny
70 g cukru
1 szczypta soli
1 szt. żółtek
1 - 2 łyżki śmietanki 30% tł.
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera

Masa makowa:

300 g maku
200 g cukru
50 g miodu
30 g masła
2 szt. białka
2 łyżki bułki tartej
50 g orzechów włoskich (posiekanych)
3 krople Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Do smarowania:

1 szt. żółtek
1 łyżka wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Mąkę, margarynę, cukier, 1 żółtko, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia.

2

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm, posmarować masą makową, zwinąć całość w roladę, owinąć papierem do pieczenia i wstawić na ok. 1 h do lodówki do schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru i pokroić je na 1,5 cm plastry, następnie ułożyć je na blasze. Górę ślimaczków posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

3

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Po upieczeniu ciastka wystudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ślimaczki z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1147kJ
274kcal
1738kJ
415kcal
Tłuszcz 14.89g 22.56g
Węglowodany 32.72g 49.58g
Białko 5.91g 8.95g