Flag

Kruche babeczki z makiem

25 porcji
Średni
40 min
Babeczki z makowym nadzieniem, orzechami włoskimi, rodzynkami i odrobiną alkoholu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
225 gmąki
150 gmasła
120 gcukru
1 szt.jajka
30 gmigdałów (zmielonych)
1 szczyptasoli
Masa makowa
150 gmaku
100 gcukru
25 gmiodu
15 gmasła
1 szt.białka
1 łyżkabułki tartej
50 gorzechów włoskich (posiekanych)
50 grodzynek
2 łyżkilikieru kawowego (opcjonalnie)
Do dekoracji
40 gmigdałów
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, sól, mąkę, cukier, zmielone migdały i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do schłodzenia na 30 min do lodówki.

2

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białko, bułkę tartą, orzechy, rodzynki, likier, wymieszać razem mikserem.


Foremki metalowe o śr. 6,5 cm posmarować cienko masłem, wykleić ciastem, starannie dociskając ciasto w foremkach, nałożyć do środka po łyżce masy makowej. Ustawić foremki na blasze z wyposażenia piekarnika.

3

Pieczenie

Babeczki piec na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

4

Dekorowanie

Babeczki wyjąć z foremek, gdy są jeszcze ciepłe (odwrócić je do góry dnem i delikatnie ścisnąć foremkę palcami). Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej, odciąć róg opakowania i polać nim babeczki. Na wierzch ułożyć uprażone migdały.