PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krem jogurtowy z domowym granole

Pyszny i pożywny deser

ok. 6 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Krem jogurtowy z domowym granole

Składniki:

60 g płatków owsianych
30 g miodu
1 łyżeczka oleju
150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml wody
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
80 g malin
80 g borówek amerykańskich
1 opak. Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
6 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W misce wymieszać płatki, miód (jeżeli jest za gęsty można go wcześniej podgrzać) i olej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć płatki z miodem, rozprowadzić płaską warstwę.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Gotowe granole wyjąć z pieca i odstawić aż wystygną.

3

Krem

Do dużej miski wlać jogurt i wodę, zmiksować na niskich obrotach, dodać krem jogurtowy i dalej wolno miksować aż powstanie jednolity krem.

4

Dekorowanie

Przygotować 6 pucharków. Krem jogurtowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Do pucharków nałożyć porcję kremu, na krem położyć owoce i porcje granoli. Następnie nałożyć drugą porcję kremu, krem polać sosem owoce leśne, deser udekorować resztą owoców, granoli i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krem jogurtowy z domowym granole

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1223 kJ
292 kcal
733 kJ
175 kcal
Tłuszcz 7.32 g 4.38 g
Węglowodany 53.93 g 32.29 g
Białko 4.25 g 2.54 g