Flag

Krajanka owocowa

ok. 20 porcji
Trudny
40 min
Owocowa nuta zapomnienia prosto z Twojego ogrodu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Ciasto
czysta ściereczka

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
80 gcukru pudru
100 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Nadzienie
200 gnektarynek
200 ggruszek
200 gśliwek węgierek
100 gcukru
2 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 mlwody
Masa
250 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do nasączenia
4 łyżkiajerkoniaku
Do dekoracji
50 gmalin
3 szt.nektarynek

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę.

3

Nadzienie

Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić.


Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta.

5

Dekorowanie

Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.