PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krajanka owocowa

Owocowa nuta zapomnienia

o 20 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Krajanka owocowa

Ciasto:

4 szt. jajek
80 g cukru pudru
100 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. czystej ściereczki

Nadzienie:

200 g nektarynek
200 g gruszek
200 g śliwek węgierek
100 g cukru
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 ml wody

Masa:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do nasączenia:

4 łyżki ajerkoniaku

Do dekoracji:

50 g malin
3 szt. nektarynek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  220 °C

Piekarnik elektryczny:  220 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę.

3

Nadzienie

Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić.

Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta.

5

Dekorowanie

Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krajanka owocowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
481kJ
115kcal
Tłuszcz 5.14g 3.41g
Węglowodany 28.85g 19.11g
Białko 3.79g 2.51g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt