PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krajanka owocowa

Owocowa nuta zapomnienia

o 20 porcji

trudne 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Krajanka owocowa

Ciasto:

4 szt. jajek
80 g cukru pudru
100 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. czystej ściereczki

Nadzienie:

200 g nektarynek
200 g gruszek
200 g śliwek węgierek
100 g cukru
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 ml wody

Masa:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do nasączenia:

4 łyżki ajerkoniaku

Do dekoracji:

50 g malin
3 szt. nektarynek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  220 °C

Piekarnik elektryczny:  220 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę.

3

Nadzienie

Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić.

Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta.

5

Dekorowanie

Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krajanka owocowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
481kJ
115kcal
Tłuszcz 5.14g 3.41g
Węglowodany 28.85g 19.11g
Białko 3.79g 2.51g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!