PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura gruszkowa z aronią

Słodycz wakacyjnych gruszek przełamana owocami aronii

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura gruszkowa z aronią

Składniki:

700 g gruszek (bez gniazd nasiennych)
300 g aronii
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić. Aronię umyć, usunąć szypułki. Owoce wymieszać z Żelfixem, zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, zagotować i nie przerywając mieszania gotować jeszcze 5-7 minut.

Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura gruszkowa z aronią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 218 kJ
52 kcal
624 kJ
149 kcal
Tłuszcz 0.04 g 0.10 g
Węglowodany 12.80 g 36.57 g
Białko 0.22 g 0.62 g