PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Komunijny tort śmietankowy

Efektowny tort z masą śmietankową

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Komunijny tort śmietankowy

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
1 szkl. wody

Masa śmietanowa:

3 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm i wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 2 warstwy i nasączyć ponczem.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlać 1,5 l mocno schłodzonej śmietanki i ubijać mikserem. Pod koniec ubijania śmietany dodać opakowania Masy i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

4

Udekorowanie

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę biszkoptu. Posmarować ją przygotowaną masą śmietanową. Następnie położyć kolejną warstwę biszkoptu, posmarować kremem. Czynność powtórzyć i cały tort posmarować kremem. Część masy śmietanowej umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, włożyć końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać rozetki na wierzchu oraz po bokach tortu. Czubki rozetek przyozdobić srebrnymi perełkami. Do czasu podania tort przechowywać w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Komunijny tort śmietankowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2839kJ
678kcal
1089kJ
260kcal
Tłuszcz 43.57g 16.69g
Węglowodany 65.52g 25.10g
Białko 7.39g 2.83g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt