PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Komunijny tort śmietankowy

Efektowny tort z masą śmietankową

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Komunijny tort śmietankowy

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
1 szkl. wody

Masa śmietanowa:

3 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm i wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 2 warstwy i nasączyć ponczem.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlać 1,5 l mocno schłodzonej śmietanki i ubijać mikserem. Pod koniec ubijania śmietany dodać opakowania Masy i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

4

Udekorowanie

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę biszkoptu. Posmarować ją przygotowaną masą śmietanową. Następnie położyć kolejną warstwę biszkoptu, posmarować kremem. Czynność powtórzyć i cały tort posmarować kremem. Część masy śmietanowej umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, włożyć końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać rozetki na wierzchu oraz po bokach tortu. Czubki rozetek przyozdobić srebrnymi perełkami. Do czasu podania tort przechowywać w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Komunijny tort śmietankowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2839kJ
678kcal
1089kJ
260kcal
Tłuszcz 43.57g 16.69g
Węglowodany 65.52g 25.10g
Białko 7.39g 2.83g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej