PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowe pianki z sernika na zimno

Przepis na pianki, które można wyczarować przy wykorzystaniu sernika na zimno i barwników Dr. Oetkera.

o 30 porcji

łatwy 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować formę o wymiarach 25 x 30 cm, posmarować masłem. 3 opakowania sernika na zimno podzielić na 6 równych części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika. Następnie ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga – nie należy ubijać aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika niebieskiego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować czwartą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować piątą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Szóstą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika, ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Po około godzinie można ciąć Rajskie pianki na kwadraciki i prostokąty. Warstw rajskich pianek może być więcej, trzeba wówczas użyć większej ilości składników.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowe pianki z sernika na zimno

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 502kJ
120kcal
620kJ
148kcal
Tłuszcz 3.32g 4.09g
Węglowodany 17.86g 22.05g
Białko 4.51g 5.57g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej