PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowe pianki z sernika na zimno

Przepis na pianki, które można wyczarować przy wykorzystaniu sernika na zimno i barwników Dr. Oetkera.

ok. 30 porcji

łatwy 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować formę o wymiarach 25 x 30 cm, posmarować masłem. 3 opakowania sernika na zimno podzielić na 6 równych części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika. Następnie ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga – nie należy ubijać aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika niebieskiego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować czwartą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować piątą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Szóstą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika, ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Po około godzinie można ciąć Rajskie pianki na kwadraciki i prostokąty. Warstw rajskich pianek może być więcej, trzeba wówczas użyć większej ilości składników.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowe pianki z sernika na zimno

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 502 kJ
120 kcal
620 kJ
148 kcal
Tłuszcz 3.32 g 4.09 g
Węglowodany 17.86 g 22.05 g
Białko 4.51 g 5.57 g