PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kokosowe babeczki z masą śmietanową

Babeczka z ciasta kruchego z dodatkiem kokosu i delikatną masą śmietankową

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kokosowe babeczki z masą śmietanową

Ciasto:

100 g masła (miękkiego)
70 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
2 szt. jajek
110 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
30 g wiórków kokosowych
1 szczypta soli

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami.

2

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Do utartego tłuszczu z cukrem dodawaj kolejno po jedynm żółtku i dalej ucieraj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i sól.

3

Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj stopniowo do ciasta kokosowego i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach.

4

Pieczenie

Foremki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

5

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę śmietankową przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nią babeczki. Babeczki posyp wiórkami kokosowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kokosowe babeczki z masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1348kJ
322kcal
1499kJ
358kcal
Tłuszcz 24.81g 27.57g
Węglowodany 23.37g 25.97g
Białko 3.59g 3.99g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej