Flag

Kawowy tort bezowy

14 porcji
Średni
60 min
Delikatna beza i kawowy, aromatyczny krem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
6 szt.białka
1 szczyptasoli
400 gcukru
1 łyżeczkaoctu
2 łyżeczkikawy rozpuszczalnej
Krem
100 gmasła (miękkiego)
300 mlmleka (zimnego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 łyżkikakao
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj kółko od tortownicy o śr. 22 cm, aby później łatwiej wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu i jeszcze ubijaj na zwiększonych obrotach miksera, by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź masę na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 4 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Suszenie

Następnie zmniejsz temp.

Czas suszenia: 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C

3

Krem

Mikserem utrzyj na puch masło. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na paterę wyłóż pierwszy z blatów bezowych i oprósz go kakao, przełóż połową kremu i ponownie posyp kakao. Tak samo wykonaj z drugą warstwą.

4

Dekorowanie

Bezę udekoruj kakao i posypką.