PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kawowy tort bezowy

Delikatna beza i kawowy, aromatyczny krem

14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kawowy tort bezowy

Beza:

6 szt. białka
1 szczypta soli
400 g cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Krem:

100 g masła (miękkiego)
300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj kółko od tortownicy o śr. 22 cm, aby później łatwiej wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu i jeszcze ubijaj na zwiększonych obrotach miksera, by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź masę na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 4 min.

Suszenie

Następnie zmniejsz temp.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Czas suszenia: 90 min.

3

Krem

Mikserem utrzyj na puch masło. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na paterę wyłóż pierwszy z blatów bezowych i oprósz go kakao, przełóż połową kremu i ponownie posyp kakao. Tak samo wykonaj z drugą warstwą.

4

Dekorowanie

Bezę udekoruj kakao i posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kawowy tort bezowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1089 kJ
260 kcal
1210 kJ
289 kcal
Tłuszcz 8.59 g 9.54 g
Węglowodany 41.22 g 45.80 g
Białko 3.70 g 4.11 g