PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kawowy tort bezowy

Delikatna beza i kawowy, aromatyczny krem

14 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kawowy tort bezowy

Beza:

6 szt. białka
1 szczypta soli
400 g cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Krem:

100 g masła (miękkiego)
300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj kółko od tortownicy o śr. 22 cm, aby później łatwiej wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu i jeszcze ubijaj na zwiększonych obrotach miksera, by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź masę na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: 4 min.

Suszenie

Następnie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Czas suszenia: 90 min.

3

Krem

Mikserem utrzyj na puch masło. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na paterę wyłóż pierwszy z blatów bezowych i oprósz go kakao, przełóż połową kremu i ponownie posyp kakao. Tak samo wykonaj z drugą warstwą.

4

Dekorowanie

Bezę udekoruj kakao i posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kawowy tort bezowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1089kJ
260kcal
1210kJ
289kcal
Tłuszcz 8.59g 9.54g
Węglowodany 41.22g 45.80g
Białko 3.70g 4.11g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej