PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Karpatka z truskawkami

Ciasto parzone w postaci dwóch warstw przełożonych kremem budyniowym

o 30 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Karpatka z truskawkami

Krem:

500 ml mleka
1 opak. Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
200 g masła

Ciasto:

250 ml wody
125 g masła
4 szt. jajek

Do dekoracji:

200 g truskawek
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu: Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.

2

Przygotowanie ciasta

Piekarnik podgrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w blaszce o wym. 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  210 °C

Piekarnik elektryczny:  210 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Następnie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Drugą część ciasta upiecz tak samo.

4

Przekładanie

Gdy ciasto wystygnie, na jedną wartswę ciasta wyłóż przygotowany krem, ułóż na nim umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki, lekko dociskając w kremie. Przykryj drugą częścią ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Karpatka z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 632kJ
151kcal
988kJ
236kcal
Tłuszcz 10.39g 16.24g
Węglowodany 12.98g 20.28g
Białko 2.69g 4.21g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej