Flag

Karpatka z truskawkami

ok. 30 porcji
Łatwy
40 min
Ciasto parzone w postaci dwóch warstw przełożonych kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jesli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je na ok. 20 - 30 minut przed podaniem. Dzięki temu krem odzyska delikatną miękkość.
Porady i wskazówki
Możesz przyrządzić delikatniejszą wersję Kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. Przygotuj krem budyniowy wg punktu 1. sposobu przygotowania, ostudź do temp. pokojowej, miksuj 1 minutę i zamiast masła dodaj do niego 200 ml dobrze ubitej śmietanki 30% tł. Śmietanę dokładaj stopniowo, miksując na najniższych obrotach do połączenia z kremem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem
500 mlmleka
1 opak.Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
200 gmasła
Ciasto
250 mlwody
125 gmasła
4 szt.jajek
Do dekoracji
200 gtruskawek
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu: Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.

2

Przygotowanie ciasta

Piekarnik podgrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w blaszce o wym. 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C


Następnie zmniejsz temperaturę.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Drugą część ciasta upiecz tak samo.

4

Przekładanie

Gdy ciasto wystygnie, na jedną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, ułóż na nim umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki, lekko dociskając w kremie. Przykryj drugą częścią ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Jesli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je na ok. 20 - 30 minut przed podaniem. Dzięki temu krem odzyska delikatną miękkość.
  • Możesz przyrządzić delikatniejszą wersję Kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. Przygotuj krem budyniowy wg punktu 1. sposobu przygotowania, ostudź do temp. pokojowej, miksuj 1 minutę i zamiast masła dodaj do niego 200 ml dobrze ubitej śmietanki 30% tł. Śmietanę dokładaj stopniowo, miksując na najniższych obrotach do połączenia z kremem.