do przepisu Karpatka z truskawkami
500 ml | mleka |
1 opak. | Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera |
200 g | masła |
250 ml | wody |
125 g | masła |
4 szt. | jajek |
200 g | truskawek |
2 łyżki | cukru pudru |
Przygotowanie kremu: Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.
Piekarnik podgrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w blaszce o wym. 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.
Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.
Piekarnik gazowy: 210 °C
Piekarnik elektryczny: 210 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 25 min.
Następnie zmniejsz temperaturę.
Piekarnik gazowy: 150 °C
Piekarnik elektryczny: 150 °C
Czas pieczenia: o 15 - 20 min.
Drugą część ciasta upiecz tak samo.
Gdy ciasto wystygnie, na jedną wartswę ciasta wyłóż przygotowany krem, ułóż na nim umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki, lekko dociskając w kremie. Przykryj drugą częścią ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
632kJ 151kcal |
988kJ 236kcal |
Tłuszcz | 10.39g | 16.24g |
Węglowodany | 12.98g | 20.28g |
Białko | 2.69g | 4.21g |