PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Karpatka z truskawkami

Ciasto parzone w postaci dwóch warstw przełożonych kremem budyniowym

ok. 30 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Karpatka z truskawkami

Krem:

500 ml mleka
1 opak. Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
200 g masła

Ciasto:

250 ml wody
125 g masła
4 szt. jajek

Do dekoracji:

200 g truskawek
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu: Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.

2

Przygotowanie ciasta

Piekarnik podgrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania z ciasta z kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w blaszce o wym. 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 210 °C

Piekarnik gazowy: 210 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Następnie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Drugą część ciasta upiecz tak samo.

4

Przekładanie

Gdy ciasto wystygnie, na jedną wartswę ciasta wyłóż przygotowany krem, ułóż na nim umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki, lekko dociskając w kremie. Przykryj drugą częścią ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Karpatka z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 632 kJ
151 kcal
988 kJ
236 kcal
Tłuszcz 10.39 g 16.24 g
Węglowodany 12.98 g 20.28 g
Białko 2.69 g 4.21 g