Karpatka z kremem budyniowym i czarną porzeczką

Pyszne ciasto z kremem z budyniu i owocami. Świetne połączenie aksamitnego kremu z czarną porzeczką. Koniecznie wypróbuj!

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Karpatka z kremem budyniowym i czarną porzeczką

Ciasto na karpatkę:

5 szt. jajek
150 ml mleka
100 ml wody
120 g masła
150 g mąki

Krem budyniowy do karpatki:

200 g masła (miękkiego)
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
80 g cukru
700 ml mleka
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera

Dodatkowo:

300 g konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta do karpatki

Piekarnik nagrzej do temp. 200 °C.
W garnku zagotuj mleko, wodę i masło. Na gotującą się mieszankę wsyp mąkę. Mieszaj przez cały czas drewnianą łyżką, ok. 3-5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Przestudź ciasto  i dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem. Wylej ciasto na formę, wyrównaj.
Piecz przez ok. 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 190°C i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 30 min.

2

Krem budyniowy

W szklance mleka wymieszaj dokładnie budynie.
Resztę mleka zagotuj w niewielkim garnuszku. Na gotujące się mleko wlej mleko z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając. Gotuj przez około dwie minuty aż budyń wyraźnie stanie się gęsty.
Ostudź budyń do temperatury pokojowej.
W misie miksera utrzyj miękkie masło z pastą waniliową na jasny puch. Dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce cały czas miksując.

3

Przełożenie

Ciasto parzone przekrój na dwie części. Jedną z nich posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki. Na posmarowane ciasto wyłóż krem waniliowy i przykryj drugą częścią ciasta, pofalowaną stroną do góry.
Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Wierzch karpatki możesz obsypać cukrem pudrem. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Karpatka z kremem budyniowym i czarną porzeczką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 833 kJ
199 kcal
917 kJ
219 kcal
Tłuszcz 13.00 g 14.29 g
Węglowodany 17.65 g 19.39 g
Białko 3.57 g 3.93 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.