PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kakaowa tarta z morelami

Krucha tarta kakaowa z dżemem morelowym

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kakaowa tarta z morelami

Ciasto kruche:

180 g mąki
100 g migdałów (zmielonych)
100 g cukru
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
180 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek

Nadzienie:

150 g suszonych moreli
100 ml wody
560 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Do miski wsyp mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier oraz kakao i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Ciasto szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. 1/3 ciasta odłóż do lodówki. Pozostałą ilość schłodzonego ciasta rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Zmrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Nadzienie

Suszone morele oraz wodę umieść w garnku. Podgrzewaj do momentu, aż morele wchłoną wodę. Następnie dodaj dżem morelowy (ok. 2 łyżki odłóż na posmarowanie wierzchu tarty) oraz cukier z wanilią. Zagotuj i zblenduj. Masę odstaw do przestudzenia. Nadzienie morelowe wyłóż na tartę.

Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją delikatnie pozostawionym wcześniej dżemem morelowym.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 25 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kakaowa tarta z morelami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1838kJ
439kcal
1269kJ
303kcal
Tłuszcz 22.32g 15.39g
Węglowodany 56.73g 39.12g
Białko 6.43g 4.44g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej