PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kakaowa tarta z morelami

Krucha tarta kakaowa z dżemem morelowym

10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kakaowa tarta z morelami

Ciasto kruche:

180 g mąki
100 g migdałów (zmielonych)
100 g cukru
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
180 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek

Nadzienie:

150 g suszonych moreli
100 ml wody
560 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Do miski wsyp mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier oraz kakao i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Ciasto szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. 1/3 ciasta odłóż do lodówki. Pozostałą ilość schłodzonego ciasta rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Zmrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Nadzienie

Suszone morele oraz wodę umieść w garnku. Podgrzewaj do momentu, aż morele wchłoną wodę. Następnie dodaj dżem morelowy (ok. 2 łyżki odłóż na posmarowanie wierzchu tarty) oraz cukier z wanilią. Zagotuj i zblenduj. Masę odstaw do przestudzenia. Nadzienie morelowe wyłóż na tartę.

Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją delikatnie pozostawionym wcześniej dżemem morelowym.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia się ciasta.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 25 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kakaowa tarta z morelami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1838kJ
439kcal
1269kJ
303kcal
Tłuszcz 22.32g 15.39g
Węglowodany 56.73g 39.12g
Białko 6.43g 4.44g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt