Flag

Kakaowa tarta z morelami

10 porcji
Średni
40 min
Krucha tarta kakaowa z dżemem morelowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
180 gmąki
100 gmigdałów (zmielonych)
100 gcukru
30 gkakao
180 gmasła (zimnego)
2 szt.żółtek
Nadzienie
150 gsuszonych moreli
100 mlwody
560 gdżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Do miski wsyp mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier oraz kakao i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Ciasto szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. 1/3 ciasta odłóż do lodówki. Pozostałą ilość schłodzonego ciasta rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Zmrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Nadzienie

Suszone morele oraz wodę umieść w garnku. Podgrzewaj do momentu, aż morele wchłoną wodę. Następnie dodaj dżem morelowy (ok. 2 łyżki odłóż na posmarowanie wierzchu tarty) oraz cukier z wanilią. Zagotuj i zblenduj. Masę odstaw do przestudzenia. Nadzienie morelowe wyłóż na tartę.


Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją delikatnie pozostawionym wcześniej dżemem morelowym.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia się ciasta.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 h.

Porady i wskazówki