Flag

Jesienna tarta jabłkowa

16 porcji
Łatwy
40 min
Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1 szt.jajka
100 gmasła
Obłożenie
800 gjabłek typu Szara Reneta
1 łyżkamasła
1 łyżeczkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkicynamonu

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego przesyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm, odstaw do lodówki.

2

Obłożenie

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, przełóż jabłka z przyprawami i podpraż kilka minut na średnim ogniu.

3

Pieczenie

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Pieczenie

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Wyłóż podprażone jabłka. Z pozostałej części ciasta wytnij paski, poukładaj je na wierzchu tworząc kratkę. Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C