PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jesienna tarta jabłkowa

Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Jesienna tarta jabłkowa

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1 szt. jajek
100 g masła

Obłożenie:

800 g jabłek typu Szara Reneta
1 łyżka masła
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego przesyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm, odstaw do lodówki.

2

Obłożenie

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, przełóż jabłka z przyprawami i podpraż kilka minut na średnim ogniu.

3

Pieczenie

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 min.

4

Pieczenie

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Wyłóż podprażone jabłka. Z pozostałej części ciasta wytnij paski, poukładaj je na wierzchu tworząc kratkę. Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jesienna tarta jabłkowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 7.03g 8.08g
Węglowodany 26.18g 30.09g
Białko 2.51g 2.89g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt