PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jesienna tarta jabłkowa

Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Jesienna tarta jabłkowa

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1 szt. jajek
100 g masła

Obłożenie:

800 g jabłek typu Szara Reneta
1 łyżka masła
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego przesyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm, odstaw do lodówki.

2

Obłożenie

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, przełóż jabłka z przyprawami i podpraż kilka minut na średnim ogniu.

3

Pieczenie

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 min.

4

Pieczenie

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Wyłóż podprażone jabłka. Z pozostałej części ciasta wytnij paski, poukładaj je na wierzchu tworząc kratkę. Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jesienna tarta jabłkowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 7.03g 8.08g
Węglowodany 26.18g 30.09g
Białko 2.51g 2.89g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej