Flag

Jabłecznik z bezą

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
300 gmąki
4 szt.żółtek
100 gmasła
150 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkiśmietany 12% tł.
Masa jabłkowa
2000 gjabłek
2 łyżkicukru
Beza
4 szt.białka
150 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, masło, cukier puder i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystkie składniki posiekaj nożem i dokładnie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach: 2/3 i 1/3, a następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki.

2

Masa jabłkowa

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki i przełóż do garnka, gotuj ciągle mieszając. Kiedy jabłka będą rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Gotowe jabłka odstaw do wystygnięcia.

3

Pieczenie

Blachę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy i wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

4

Beza

Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Na ostudzone ciasto wyłóż masę jabłkową. Na masie jabłkowej rozsmaruj bezę i na sam wierzch zetrzyj pozostałe schłodzone ciasto.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C