PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Indiańska uczta

Babeczki z wesołymi Indiankami - rozweselą każdego malucha :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Indiańska uczta

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

12 szt. biszkoptów
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i wylej do miseczki. Okrągłe biszkopty maczaj w polewie - to będą włosy Indianina. Poczekaj aż polewa zastygnie. Następnie zrób kolorową opaskę. Lukier domowy rozmieszaj z 3 łyżeczkami gorącej wody. Z lukru zrób cienki pasek na biszkopcie i posyp perełkami cukrowymi. Płatki stokrotek przymocuj przed zastygnięciem lukru. Następnie ozdób je kolorowymi pisakami. Oczy i usta Indianina namaluj pisakami.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na babeczki. Wierzch babeczek udekoruj przygotowanymi wcześniej biszkoptami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Indiańska uczta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1884 kJ
450 kcal
1495 kJ
357 kcal
Tłuszcz 23.32 g 18.51 g
Węglowodany 55.21 g 43.82 g
Białko 4.81 g 3.82 g