PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Indiańska uczta

Babeczki z wesołymi Indiankami - rozweselą każdego malucha :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Indiańska uczta

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

12 szt. biszkoptów
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i wylej do miseczki. Okrągłe biszkopty maczaj w polewie - to będą włosy Indianina. Poczekaj aż polewa zastygnie. Następnie zrób kolorową opaskę. Lukier domowy rozmieszaj z 3 łyżeczkami gorącej wody. Z lukru zrób cienki pasek na biszkopcie i posyp perełkami cukrowymi. Płatki stokrotek przymocuj przed zastygnięciem lukru. Następnie ozdób je kolorowymi pisakami. Oczy i usta Indianina namaluj pisakami.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na babeczki. Wierzch babeczek udekoruj przygotowanymi wcześniej biszkoptami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Indiańska uczta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1884kJ
450kcal
1495kJ
357kcal
Tłuszcz 23.32g 18.51g
Węglowodany 55.21g 43.82g
Białko 4.81g 3.82g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej