Flag

Gwiazdki Zimowe

ok. 15 sztuk
Łatwy
40 min
Kruche ciasteczka przełozone dżemem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
600 gmąki
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 gcukru pudru
300 gmasła
1 opak.Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
2 szt.jajek
1 słoikdżemu malinowego

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i wymieszaj razem. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Następnie dodaj cukier wanilinowy i jajka. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Foremkami w kształcie gwiazdek o 3 różnych wielkościach wycinaj ciasteczka (po tyle samo sztuk z danej wielkości) i układaj na blasze. 

1

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

2

Formowanie i dekorowanie

Upieczone ciastka odstaw do wystygnięcia. Ciastka przekładaj dżemem tak, aby wyszły stożki, od największej do najmniejszej gwiazdki. Na koniec posyp ciasteczka cukrem pudrem.