Flag

Gwiazdki marcepanowe Mikołaja

ok. 40 sztuk
Średni
40 min
Świąteczne ciasteczka z dodatkiem marcepanu z worka Mikołaja
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
125 gmasła
200 gmarcepanu
75 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 - 7 kropliAromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szt.jajka
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 mlmleka (do posmarowania)
Do dekoracji
1 opak.Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Posypki cukrowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło i marcepan utrzeć. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, aromat, jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieść rękoma, cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Metalową foremką wycinać gwiazdki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwiazdki posmarować mlekiem, posypać cukrową i czekoladową posypką oraz perełkami.

2

Pieczenie

Gwiazdki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone gwiazdki ostudzić.