PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gwiazda z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto drożdżowe z dodatkiem czekolady i orzechów

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gwiazda z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto:

50 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
70 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
200 ml mleka (ciepłego)

Nadzienie:

150 g kremu czekoladowo - orzechowego

Do smarowania:

1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei trzeba je podsypać mąką i zagnieść, a następnie podzielić na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułożyć w tortownicy, posmarować go kremem czekoladowo-orzechowym, zostawiając czyste brzegi. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryć drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 20 minut.

3

Następnie wyjąć ciasto z lodówki, naciąć je jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.

4

Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

5

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Można posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gwiazda z kremem czekoladowo-orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1298 kJ
310 kcal
Tłuszcz 7.39 g 9.98 g
Węglowodany 35.09 g 47.42 g
Białko 5.88 g 7.95 g