do przepisu Grządka
1 opak. | Kopca Kreta Dr. Oetkera |
100 g | margaryny (miękkiej) |
2 szt. | jajek |
75 ml | mleka |
2 szt. | bananów |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
100 ml | wody (letniej) |
100 ml | wody |
1 szt. | cytryny (sok z połowy cytryny) |
1 łyżka | cukru |
250 g | lukru plastycznego białego |
25 g | cukru pudru |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek Musssujących Dr. Oetkera |
Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do przestudzenia. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kształt grządki, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem i podziel na części: 1 x 40 g (rzodkiewki) - dodaj do niej 8 kropli barwnika czerwonego, 1 x 60 g (marchewki) - dodaj 1 kroplę barwnika czerwonego oraz 15 kropli barwnika żółtego, 1 x 100 g (części zielone, kalafiory, kapusta, groszek) - dodaj 7 kropli barwnika zielonego, 1 x 50 g (kalafiory) - ta część masy pozostaje niezabarwiona.
Czerwoną masę podziel na 4 - 5 kawałków, uformuj z nich kulki i z jednej strony zrób małe ogonki. Z zielonej masy zrób liście i przyklej je po stronie bez ogonków.
Oderwij kawałki masy pomarańczowej i z każdej uformuj małe wałeczki zwężające się z jednej strony (jak korzeń marchewki). Nożem zrób delikatne poprzeczne wgłębienia, nie muszą być równe, wówczas marchewki będą wyglądały bardziej naturalnie. Z zielonej masy zrób natkę i przyklej ją do korzenia marchewki.
Z zielonej masy oderwij kawałek ok. 10 g i uformuj z niego kulkę. Oderwij jeszcze kilka małych kawałków zielonej masy i zrób postrzępione liście. Przyklej je do zielonej kuli.
Najłatwiejsze warzywo jakie można zrobić to strączki zielonego groszku. Wystarczy, że z kawałków zielonej masy uformujesz wałeczki, które będą się zwężać na obu końcach. Następnie natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl. W nacięcie wetknij kilka zielonych perełek.
Niezabarwioną część masy podziel na 3 części (2 x 20 g i 1 x10 g). Z większych kawałków uformuj kule. Pozostałą część podziel na dużo malutkich kulek i przyczep je z jednej strony kulek i dociśnij (będzie to stanowić górę kalafiorów). Z zielonej masy oderwij kilka kawałków na liście, uformuj kulki, a potem je spłaszcz i nożykiem zrób lekkie wgłębienia na liściach. Liście przyklej dookoła kalafiorów, lekko odchylając je do tyłu.
Warzywa ułóż na cieście jak na grządce.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2135
kJ
510 kcal |
1084
kJ
259 kcal |
Tłuszcz | 25.30 g | 12.84 g |
Węglowodany | 64.63 g | 32.81 g |
Białko | 5.52 g | 2.80 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.