Flag

Grządka

ok. 10 - 12 porcji
Trudny
60 min
Wiosenny Kopiec Kreta - w ogródku można zobaczyć na grządce pierwsze marchewki, rzodkiewki, sałatę, kalafior i młody groszek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli ciasto chcesz komuś podarować jako upominek i musisz je przenosić, warzywa nadziej na wykałaczki i wetknij w grządkę. W ten sposób nie zsuną się one z ciasta.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
2 szt.bananów
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do nasączenia
100 mlwody
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
1 łyżkacukru
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
25 gcukru pudru
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do przestudzenia. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kształt grządki, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem i podziel na części: 1 x 40 g (rzodkiewki) - dodaj do niej 8 kropli barwnika czerwonego, 1 x 60 g (marchewki) - dodaj 1 kroplę barwnika czerwonego oraz 15 kropli barwnika żółtego, 1 x 100 g (części zielone, kalafiory, kapusta, groszek) - dodaj 7 kropli barwnika zielonego, 1 x 50 g (kalafiory) - ta część masy pozostaje niezabarwiona.


Rzodkiewki

Czerwoną masę podziel na 4 - 5 kawałków, uformuj z nich kulki i z jednej strony zrób małe ogonki. Z zielonej masy zrób liście i przyklej je po stronie bez ogonków.


Marchewki

Oderwij kawałki masy pomarańczowej i z każdej uformuj małe wałeczki zwężające się z jednej strony (jak korzeń marchewki). Nożem zrób delikatne poprzeczne wgłębienia, nie muszą być równe, wówczas marchewki będą wyglądały bardziej naturalnie. Z zielonej masy zrób natkę i przyklej ją do korzenia marchewki.


Kapusta

Z zielonej masy oderwij kawałek ok. 10 g i uformuj z niego kulkę. Oderwij jeszcze kilka małych kawałków zielonej masy i zrób postrzępione liście. Przyklej je do zielonej kuli.


Groszek

Najłatwiejsze warzywo jakie można zrobić to strączki zielonego groszku. Wystarczy, że z kawałków zielonej masy uformujesz wałeczki, które będą się zwężać na obu końcach. Następnie natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl. W nacięcie wetknij kilka zielonych perełek.


Kalafior

Niezabarwioną część masy podziel na 3 części (2 x 20 g i 1 x10 g). Z większych kawałków uformuj kule. Pozostałą część podziel na dużo malutkich kulek i przyczep je z jednej strony kulek i dociśnij (będzie to stanowić górę kalafiorów). Z zielonej masy oderwij kilka kawałków na liście, uformuj kulki, a potem je spłaszcz i nożykiem zrób lekkie wgłębienia na liściach. Liście przyklej dookoła kalafiorów, lekko odchylając je do tyłu.


Warzywa ułóż na cieście jak na grządce.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli ciasto chcesz komuś podarować jako upominek i musisz je przenosić, warzywa nadziej na wykałaczki i wetknij w grządkę. W ten sposób nie zsuną się one z ciasta.