PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Grządka

Wiosenny Kopiec Kreta - w ogródku można zobaczyć na grządce pierwsze marchewki, rzodkiewki, sałatę, kalafior i młody groszek

o 10 - 12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Grządka

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
2 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
1 łyżka cukru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
25 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

3

10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do przestudzenia. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kształt grządki, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem i podziel na części: 1 x 40 g (rzodkiewki) - dodaj do niej 8 kropli barwnika czerwonego, 1 x 60 g (marchewki) - dodaj 1 kroplę barwnika czerwonego oraz 15 kropli barwnika żółtego, 1 x 100 g (części zielone, kalafiory, kapusta, groszek) - dodaj 7 kropli barwnika zielonego, 1 x 50 g (kalafiory) - ta część masy pozostaje niezabarwiona.

Rzodkiewki

Czerwoną masę podziel na 4 - 5 kawałków, uformuj z nich kulki i z jednej strony zrób małe ogonki. Z zielonej masy zrób liście i przyklej je po stronie bez ogonków.

Marchewki

Oderwij kawałki masy pomarańczowej i z każdej uformuj małe wałeczki zwężające się z jednej strony (jak korzeń marchewki). Nożem zrób delikatne poprzeczne wgłębienia, nie muszą być równe, wówczas marchewki będą wyglądały bardziej naturalnie. Z zielonej masy zrób natkę i przyklej ją do korzenia marchewki.

Kapusta

Z zielonej masy oderwij kawałek ok. 10 g i uformuj z niego kulkę. Oderwij jeszcze kilka małych kawałków zielonej masy i zrób postrzępione liście. Przyklej je do zielonej kuli.

Groszek

Najłatwiejsze warzywo jakie można zrobić to strączki zielonego groszku. Wystarczy, że z kawałków zielonej masy uformujesz wałeczki, które będą się zwężać na obu końcach. Następnie natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl. W nacięcie wetknij kilka zielonych perełek.

Kalafior

Niezabarwioną część masy podziel na 3 części (2 x 20 g i 1 x10 g). Z większych kawałków uformuj kule. Pozostałą część podziel na dużo malutkich kulek i przyczep je z jednej strony kulek i dociśnij (będzie to stanowić górę kalafiorów). Z zielonej masy oderwij kilka kawałków na lliście, uformuj kulki a potem je spłaszcz i nożykiem zrób lekkie wgłębienia na liściach. Liscie przyklej dookoła kalafiorów, lekko odchylając je do tyłu.

Warzywa ułóż na cieście jak na grządce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Grządka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2093kJ
500kcal
1059kJ
253kcal
Tłuszcz 23.89g 12.06g
Węglowodany 66.46g 33.57g
Białko 5.40g 2.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej