Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do przestudzenia. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kształt grządki, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem i podziel na części: 1 x 40 g (rzodkiewki) - dodaj do niej 8 kropli barwnika czerwonego, 1 x 60 g (marchewki) - dodaj 1 kroplę barwnika czerwonego oraz 15 kropli barwnika żółtego, 1 x 100 g (części zielone, kalafiory, kapusta, groszek) - dodaj 7 kropli barwnika zielonego, 1 x 50 g (kalafiory) - ta część masy pozostaje niezabarwiona.
Czerwoną masę podziel na 4 - 5 kawałków, uformuj z nich kulki i z jednej strony zrób małe ogonki. Z zielonej masy zrób liście i przyklej je po stronie bez ogonków.
Oderwij kawałki masy pomarańczowej i z każdej uformuj małe wałeczki zwężające się z jednej strony (jak korzeń marchewki). Nożem zrób delikatne poprzeczne wgłębienia, nie muszą być równe, wówczas marchewki będą wyglądały bardziej naturalnie. Z zielonej masy zrób natkę i przyklej ją do korzenia marchewki.
Z zielonej masy oderwij kawałek ok. 10 g i uformuj z niego kulkę. Oderwij jeszcze kilka małych kawałków zielonej masy i zrób postrzępione liście. Przyklej je do zielonej kuli.
Najłatwiejsze warzywo jakie można zrobić to strączki zielonego groszku. Wystarczy, że z kawałków zielonej masy uformujesz wałeczki, które będą się zwężać na obu końcach. Następnie natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl. W nacięcie wetknij kilka zielonych perełek.
Niezabarwioną część masy podziel na 3 części (2 x 20 g i 1 x10 g). Z większych kawałków uformuj kule. Pozostałą część podziel na dużo malutkich kulek i przyczep je z jednej strony kulek i dociśnij (będzie to stanowić górę kalafiorów). Z zielonej masy oderwij kilka kawałków na liście, uformuj kulki, a potem je spłaszcz i nożykiem zrób lekkie wgłębienia na liściach. Liście przyklej dookoła kalafiorów, lekko odchylając je do tyłu.
Warzywa ułóż na cieście jak na grządce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :60 minTrudnyok. 10 - 12 porcji