PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gruszki w czekoladzie

Pyszna gruszka w polewie deserowej Dr. Oetkera

ok. 4 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gruszki w czekoladzie

Składniki:

500 ml wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 szt. pomarańczy (wyciśnięty sok)
100 g cukru trzcinowego
4 szt. gruszek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do garnka z szerokim dnem wlej i zagotuj 500 ml wody, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier. Gruszki umyj, obierz i włóż do garnka z wrzącym syropem. Gruszki powinny być przykryte syropem. Jeśli płynu jest niewystarczająco uzupełnij wodą. Gruszki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką, aż będą miękkie w zależności od gatunku gruszek. W trakcie duszenia przewróć kilkakrotnie gruszki na drugą stronę. Ugotowane gruszki wyjmij i odstaw do wystudzenia.

2

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i odetnij róg opakowania. Wystudzone gruszki połóż na kratce. Polej przygotowaną polewą deserową, a następnie posyp złotymi perełkami. Tak przygotowane gruszki przełóż na miseczkę lub talerzyk. Możesz również wykorzystać do dekoracji pozostały po gotowaniu syrop z gruszek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gruszki w czekoladzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1901 kJ
454 kcal
419 kJ
100 kcal
Tłuszcz 11.21 g 2.47 g
Węglowodany 90.09 g 19.84 g
Białko 2.36 g 0.52 g