PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gruszki w czekoladzie

Pyszna gruszka w polewie deserowej Dr. Oetkera

o 4 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gruszki w czekoladzie

Składniki:

500 ml wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 szt. pomarańczy (wyciśnięty sok)
100 g cukru trzcinowego
4 szt. gruszek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do garnka z szerokim dnem wlej i zagotuj 500 ml wody, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier. Gruszki umyj, obierz i włóż do garnka z wrzącym syropem. Gruszki powinny być przykryte syropem. Jeśli płynu jest niewystarczająco uzupełnij wodą. Gruszki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką, aż będą miękkie w zależności od gatunku gruszek. W trakcie duszenia przewróć kilkakrotnie gruszki na drugą stronę. Ugotowane gruszki wyjmij i odstaw do wystudzenia.

2

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i odetnij róg opakowania. Wystudzone gruszki połóż na kratce. Polej przygotowaną polewą deserową, a następnie posyp złotymi perełkami. Tak przygotowane gruszki przełóż na miseczkę lub talerzyk. Możesz również wykorzystać do dekoracji pozostały po gotowaniu syrop z gruszek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gruszki w czekoladzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1901kJ
454kcal
419kJ
100kcal
Tłuszcz 11.21g 2.47g
Węglowodany 90.09g 19.84g
Białko 2.36g 0.52g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej