PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gofry z konfiturą wiśniową

Chrupiące gofry z dodatkiem bitej śmietany i konfitury wiśniowej

8 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gofry z konfiturą wiśniową

Ciasto:

2 szt. jajek
100 ml oleju
300 ml mleka
250 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 ml mleka (zimnego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
150 g konfitury wiśniowej
5 - 10 szt. wiśni (świeżych, wydrylowanych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Żółtka, olej i mleko zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość miksuj na jednolitą masę. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

2

Rozgrzej gofrownicę. Ciasto nakładaj równomiernie niezbyt grubą warstwą. Gofry piecz na złoty kolor. Następnie układaj je na kratce.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki bitej śmietany i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Przed podaniem gofry udekoruj bitą śmietaną, konfiturą wiśniową i wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gofry z konfiturą wiśniową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1516 kJ
362 kcal
988 kJ
236 kcal
Tłuszcz 17.72 g 11.58 g
Węglowodany 43.63 g 28.51 g
Białko 7.64 g 4.99 g